Add A question tag,Make an exclamatory sentennce

9
179

   आज हम English grammar के अंतर्गत Add a question tag,Make exclamatory sentence सीखने वाले है जो कक्षा 7th,8th,9th,10th,11th,और 12th के लिए उपयोगी है।

Add a question tag

 
 

नियम:

 

1) सर्वप्रथम पूरा वाक्य लिखकर। पूर्णविराम निकालें तथा वहां पर अल्पविराम (,)अर्थात कामा लगाएं |

 

2) कामा के तुरंत बाद सहायक क्रिया लिखें।

 

3) यदि वाक्य में नकारात्मक भाव (Not)न हो तो वाक्य में क्रिया के साथ Not  लगाएं।

 

4) यदि दिए गए वाक्य में Not पहले से हो तो क्रिया के साथ not  न लगाएं।

 

5) इसके बाद कर्ता (Subject) का सर्वनाम (Pronoun)लिखकर वाक्य के अंत में प्रश्नवाचक(?) चिन्ह लगाएं।

 

6) बहुवचन कर्ता के साथ, everyone ,everybody  के लिए they का प्रयोग करें।

 

7)  एकवचन निर्जीव कर्ता के लिए it  का प्रयोग करें।

 

Type-1

 

जब दिया गया वाक्य  सरल हो तो question Tag बनाते समय क्रिया के साथ Not लगाएं

 

उदाहरण:

 

a) Raju is very hardworking boy.

 

 Answer: Raju is very hardworking boy, isn’t he?

 

b) Table is made of wood.

 

Answer: Table is made of wood ,isn’t it?

 

c) They are going to the market.

 

Answer:Tthey are going to the market, aren’t  they?

 

Type-2

 

दिए गए वाक्य में Not लगा हो तो question Tag बनाते समय Not निकाले

 

उदाहरण:

 

1)Sunil cannot jump on the road.

 

Answer: Sunil cannot jump on the road, can he ?

 

2) She could not read the book.

 

Answer: She could not read the book, could she?

 

3) Childrens are not playing in the garden.

 

Answer: Children’s are not playing in the garden, are they?

 

Type -3

 

जब दिया गया वाक्य simple present tense( सामान्य वर्तमान काल) में हो तथा क्रिया में s या es लगा हो तो question tag बनाते समय doesn’t का प्रयोग करें।

 

1)Sunita eats a mango.

 

Answer: Sunita eats a mango, doesn’t she?

 

2) He likes to play cricket.

 

Answer:He likes to play cricket, doesn’t he?

 

3) Raju reads story book.

 

Answer: Raju reads story book, doesn’t he?

 

Type -4

 

जब दिया गया वाक्य simple present tense( सामान्य वर्तमान काल) में हो तथा क्रिया में s या es न लगा हो तो question tag बनाते समय don’t  का प्रयोग करें।

 

1) you sing a song.

 

Answer: you sing a song, don’t you?

 

2) I write a letter.

 

Answer: I write a letter ,don’t I?

 

3) They give me a mango.

 

Answer: they give me a mango don’t they?

 

Type -5

 

जब दिया गया वाक्य सामान्य भूतकाल (simple past tense)में हो तो  question tag बनाते समय didn’f का प्रयोग करें

 

1)I wrote a letter.

 

Answer: I wrote a letter, didn’t I ?

 

2) He did not eat  a mango

 

Answer: He did not eat a mango, did he?

 

3) Seeta did not like an ice cream.

 

Answer: Seeta did not like an ice cream, did she?

 

Type -6

 

जब दिए गए वाक्य की शुरुआत Let’s से हो तो question tagबनाते समय Shall we का प्रयोग करें |

 

1) let’s talk with me.

 

Answer: let’s talk with me, shall we ?

 

(2) let’s call Mohan.

 

Answer: let’s call Mohan, shall we?

3) let’s go.

 

Answer: let’s go, shall we?

 

Type -7

 

जब वाक्य की शुरुआत Let me से हो तो question tag बनाते समय Shall I का प्रयोग करते है।

 

1) Let me give you your pen.

 

Answer: let me give you your pain, shall I?

 

2)Let me tell you my personal experience.

 

Answer: let me tell you my personal experience, Shall  l?

 

 

Type -8

 

जब वाक्य की शुरुआत क्रिया से हो तो question tag बनाते समय will you का प्रयोग करते हैंI

 

1)Take your pencil.

 

Answer: take your pencil, will you?

 

2) Imagine this picture in your mind.

 

Answer: imagine this picture in your mind, will you?

 

3) Help the poor people.

 

Answer: help the poor people ,will you?

 

Type -9

 

 दिए गए वाक्य में क्रिया के रूप 

 

Will का  Won’t

 

am   का aren’t

 

Shall  का shan’t 

 

लिखते है।

 

1) I will do my work.

 

Answer: I will do my work,won’t I?

 

2) I am helping the poor people.

 

Answer: I am helping the poor people, aren’t I?

 

3)We shall do our duty.

 

Answer: we shall do our duty, shan’t we?

 

ध्यान रखें.

 

Add a question tag  बनाते समय क्रियाओं के निम्नलिखित परिवर्तन किए जाते है।

 

VERB

QUESTION TAG

do

don’t

does

doesn’t

did

didn’t

is

isn’t

am

aren’t

are

aren’t

was

wasn’t

were

weren’t

has

hasn’t

have

haven’t

had

hadn’t

will

won’t

shall

shan’t

can

can’t

could

couldn’t

would

wouldn’t

may

mayn’t

might

mightn’t

must

mustn’t

 

 

Exercise: Make add a question tag .

 

 1) Rahul did not sleep in the night.

 

2) I kept book in my bag.

 

3) I am going to the school.

 

4) Let me take your opinion.

 

5) They couldn’t answer.

 

6) Sheela finished her work.

 

7) Take your teachers advice.

 

8) Abhay had not completed his homework.

 

9) Ritu likes a mango.

 

10) We should not cross the road during the red light .

 

11) I want to work with you.

 

12) Childrens are playing football in the playground.

 

13) I Shall study regularly.

 

14) My mother cooks food everyday.

 

15) It is very interesting place.

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Make Exclamatory sentence:

1) वाक्य की शुरुवात How, What an, what a से की जाती है।

 

2) अगर वाक्य में Very दिखे तो Exclamatory बनाते समय HOW से शुरुआत करते है।

 

3) इसी प्रकार यदि वाक्य में a very हो तो Exclamatory बनाते समय What a,. What an का प्रयोग करते है।

 

4) ध्यान रखे surprisingly, exceedingly,simply, too,quite,so,immensely,really, extremely ये सारे शब्द very के स्थान पर आने वाले शब्द है।

 

How से शुरू होने वाक्य का नियम:

 

How +adjective (विशेषण)+Subject(कर्ता)+क्रिया(verb)+ !

 

1)The Tajmahal is very beautiful. VERY निकाल दीजिये|

 

Answer: How beautiful the Tajmahal is !

 

2) It was very black.

 

Answer: How black it was !

 

3)It is very strong.

 

Answer: how strong it is!

 

What से शुरू होने वाले वाक्य का नियम:

 

What+a/an+adjective+Noun+Subject+Verb+!

 

1)He is a very popular doctor.

 

Answer: what a popular doctor he is!

 

2)It is a very excellent work.

 

Answer: what an excellent work it is!

 

Exercise: Make  an Exclamatory sentence.

 

1) Babul wood is very strong.

 

2) Ram is very handsome boy.

 

3) He is a very famous teacher in the school.

 

4) Cancer is very dangerous disease.

 

5) it is very simple problem

 

6) She feel very lucky.

 

7) Sachin Tendulkar is a very good cricketer.

 

8) He is a simple boy.

 

9) We should be very proud of our country.

 

10) English is a very funny subject.

इसे भी पढे::

⚫Articles  a  an The का प्रयोग

English Speaking Course first day

Future indefinite tense and future continuous tense

⚫Future perfect tense and future perfect continuous tence

⚫Past indefinite tense and past continuous tence

⚫Past perfect tense and past perfect continuous tence

Present indefinite tense and present continuous tense

Present perfect tense and present perfect continuous tence

Pronoun and its kinds

Adjective and its kinds

Verb and its kinds

Preposition

 

9 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here